Skip to main content

Pronađite svoju najbolju rutinu za upotrebu retinola: 7 ekspertskih saveta za negu kože

retinol tips

Slavljen od strane dermatologa kao krajnje sveobuhvatni proizvod za Vašu kožu, retinol je poznat po tome što rešava niz problema sa kožom. Ovaj derivat vitamina A je efikasan protiv znakova starenja – kao što su fine linije i bore ili neujednačeni ton kože bez sjaja.

Pitate se kako da postignete najbolje rezultate sa svojim proizvodima na bazi retinola? Postoje određena važna pravila koja je potrebno pratiti prilikom uvođenja ovog izuzetno moćnog sastojka u rutinu za negu kože. Neutrogenin ekspert za kožu, Rebeka Benet, Vam daje sedam ključnih pravila u vezi sa retinolom:

1. Postepeno povećavajte količinu retinola koji koristite

Retinol je veoma efikasan derivat vitamina A. Prodire duboko u Vaše ćelije, što ga čini jednim od najefikasnijih sastojaka za negu kože koje je moguće nabaviti bez lekarskog recepta. Zbog toga Vam preporučujem da količinu koju upotrebljavate povećavate postepeno.

Za osetljivu kožu je najbolje da se u prvoj nedelji retinolu izlaže najviše dva puta nedeljno.  Ukoliko Vaša koža dobro odreaguje, možete ovo povećati na tri puta nedeljno, zatim na četiri, i tako dalje.

Kod normalnih tipova kože, može se početi sa upotrebom retinola svake druge večeri, a kada se Vaša koža prilagodi, možete ga nanositi svake večeri. Može Vam se učiniti da je ovaj postupak spor, ali će Vaše strpljenje biti nagrađeno sjajnim rezultatima!

2. Osetljiva koža? Testirajte se i saznajte

To što imate osetljivu kožu ne znači da treba da potpuno isključite retinol. Upotreba blažih formulacija i mere opreza prilikom prvog korišćenja retinola će Vam pomoći da pratite reakcije svoje kože. Pročitajte više o tome kako početi u našem vodiču o retinolu za početnike.

3. Prolazna reakcija je normalna

Normalno je da prilikom prve upotrebe retinola razvijete određeni stepen blagog crvenila, osećaj toplote ili perutanje kože, jer se Vaša koža navikava na ovaj moćni sastojak. Ovo su prolazni simptomi koji ukazuju na to da retinol deluje. 

Dok se Vaša koža adaptira, nastavite da svakodnevno koristite hidratantni proizvod koji odgovara Vašem tipu kože. Izbegavajte uklanjanje slojeva kože koja se peruta jer bi to moglo da izazove njenu iritaciju i nemojte koristiti tonere ili druge proizvode koji sadrže kiselinu. Ukoliko razvijete simptome jače od blage iritacije, za podršku posetite naša često postavljana pitanja o retinolu.

Vreme potrebno za adaptaciju se može razlikovati, ali većina osoba sa normalnim tipovima kože bi trebalo da se na retinol naviknu u roku od dve do četiri nedelje.

4. Retinol koristite tokom noći, a kremu sa zaštitnim faktorom tokom narednog dana

Retinol je najbolje koristiti tokom noći jer je ovaj sastojak osetljiv na svetlost. Uvek nanesite kremu za zaštitu od sunca u danima kada koristite retinol, jer on Vašu kožu može učiniti osetljivijom na dejstvo sunca.

5. Kada pričamo o retinolu, manje je više

Nanošenje velike količine retinola ne povećava njegovu delotvornost. Količina veličine zrna graška je dovoljno efikasna za celo lice i vrat. Pošto koža može da apsorbuje samo tu količinu retinola, nanošenje količina koje su veće od navedene predstavlja nepotrebno trošenje proizvoda i povećava rizik od iritacije.

how_to_use_retinol_creams.jpg

how to use retinol creams

6. Koristite posebno formulisanu kremu za područje oko očiju

Za zonu oko očiju je uvek najbolje koristiti posebno formulisanu kremu za oči jer je Vaša koža u toj zoni posebno osetljiva.  

Neutrogena Retinol Boost krema za oči sadrži retinol, ali ga osetljivo područje oko očiju dobro podnosi jer je pažljivo sjedinjen i formulisan bez mirisa.  

Pre nego što bilo koju kremu za oči sa retinolom nanesete na područje oko očiju, možda ćete želeti da je najpre testirate na licu jer je koža oko očiju tanja i može biti osetljiva.

7. Izbegavajte slične sastojke

Preporučila bih da se držite dalje od kiselina ili pilinga prilikom upotrebe proizvoda sa retinolom jer bi oni mogli da značajno uvećaju rizik od pojave osetljivosti.  Ako se, tokom upotrebe proizvoda koji sadrže retinol, podvrgnete bilo kakvom tretmanu lica ili zahvatu, obavezno o tome obavestite svog terapeuta kako bi Vaš tretman bio adekvatno prilagođen.

Gde pronaći proizvode sa retinolom

Retinol ćete pronaći u raznim proizvodima protiv starenja dostupnim u Vašoj lokalnoj prodavnici kozmetike, kao i onlajn. Neutrogena Retinol Boost linija proizvoda sadrži retinol obogaćen ekstraktom mirte i hijaluronsku kiselinu.

ten uscat

Suva koža lica: uzroci i tretiranje

Zašto je glicerin Vaš novi zaštitnik u borbi protiv suve kože