Skip to main content

Vodič za početnike o upotrebi krema sa retinolom

retinol guide

Znači, čuli ste sve o čudesnom sastojku – retinolu i spremni ste da ga isprobate, ali Vas brine kako će Vaša koža reagovati na njega. Tako moćan sastojak zahteva određene korake neophodne za postizanje maksimalnog učinka krema sa retinolom i kontrolisanje rizika od nastanka negativnih efekata. 

U kom starosnom dobu bi trebalo da počnem sa upotrebom retinola?

Kremu sa retinolom možete koristiti kada počnete da primećujete prve znake starenja na svojoj koži. Na primer, možete početi da primećujete dublje linije i bore koje Vaš uobičajeni režim hidratacije nije u stanju da ublaži.  

Starosno doba u kome se ovo dešava zavisiće od faktora poput Vašeg tipa kože, Vašeg generalnog zdravstvenog stanja i perioda izloženosti suncu tokom čitavog Vašeg života. Na primer, ako ste svetle puti i umereno ste se izlagali suncu, možda ćete želeti da retinol počnete da upotrebljavate ranije nego neko ko ima maslinastu boju kože koju je uvek štitio od sunca.

Imam osetljivu kožu, mogu li ipak da koristim retinol?

Vi najbolje znate kako Vaša koža reaguje na nove sastojke i da li je osetljiva ili otporna, pa tome možete prilagoditi i svoju upotrebu retinola. 

Čak i ako je Vaša koža nekada imala reakciju na proizvode sa visokom koncentracijom retinola, neka druga krema sa retinolom joj ipak može pogodovati. Prema tome, najbolji način da ovo saznate je da obavite test.

Ako je Vaša koža osetljiva, počnite tako što ćete uraditi epikutani test – nanesite malu količinu na svoj obraz tako da pokrije površinu od dva kvadratna centimetra i to ponavljajte tri puta nedeljno tokom dve nedelje, a pre nego što nanesete bilo šta drugo, sačekajte da vidite kako će Vaša koža reagovati. 

Izbegavajte posebno osetljive zone poput onih oko očiju, nosa ili usta, sem u slučajevima kada koristite posebno formulisanu kremu za oči sa retinolom – kao što je Neutrogena Retinol Boost krema za oči.

Proverite da li se javila ikakva reakcija – crvenilo, svrab, ljuštenje – a ako se to desi, možda ćete želeti da obustavite test tokom perioda od nedelju dana. Ukoliko odmah osetite peckanje, temeljno isperite kožu hladnom vodom i osušite tapkanjem.

Ukoliko je reakcija Vaše kože na maloj testiranoj površini dobra, kreme sa retinolom mogu biti sasvim pogodne za Vaše kompletno lice i vrat.

retinol_cream_test.jpg

retinol cream test

Koliko kreme sa retinolom treba da nanesem i kako da je nanosim?

Ukoliko utvrdite da krema sa retinolom odgovara Vašoj koži, možete početi sa malom količinom veličine zrna graška koju ćete nežno naneti na celo lice i vrat, izuzev gorenavedenih potencijalno osetljivih zona.
  
Pošto koža može da apsorbuje samo tu količinu retinola, nanošenje količina koje su veće od navedene predstavlja nepotrebno trošenje proizvoda i može da poveća rizik od iritacije.

Dermatolozi često preporučuju da nakon čišćenja sačekate nekoliko minuta pre nego što nanesete proizvode koji sadrže retinol, posebno ako je Vaša koža osetljiva. 

Tokom dana uvek nanesite kremu sa zaštitnim faktorom kada koristite retinol, jer on Vašu kožu može učiniti osetljivijom na dejstvo sunca.

Koliko puta nedeljno bi trebalo da koristim kremu sa retinolom?

Ključ za postizanje sjajnih rezultata sa retinolom je postepeno povećavanje količine retinola.

Ukoliko je Vaša koža osetljiva, kremu sa retinolom koristite ne više od dva puta nedeljno tokom prve nedelje, i to samo tokom noći. Proverite kako Vaša koža na to reaguje, pa, ako ga dobro podnosite, pređite na tri puta nedeljno. Zatim, sledeće nedelje povećajte na četiri puta nedeljno i tako dalje.

Ako je Vaša koža otpornija, možda ćete želeti da počnete sa učestalijom upotrebom – ne češće od svake druge večeri, a zatim i svake večeri, nakon što se Vaša koža navikne na ovaj sastojak. Ovo možda deluje usporeno, jer odlične rezultate želite da postignete što je pre moguće, ali je važno da svojoj koži omogućite da se na retinol navikava postepeno.

use_of_retinol_creams.jpg

use of retinol creams

Šta da radim ako mi koža postane iritirana?

Za sve tipove kože je normalno da razviju određeni stepen blagog crvenila, osećaj toplote ili perutanje kože dok se koža navikava na proizvode sa retinolom. 

Ovo su prolazni simptomi koji ukazuju na to da formulacija deluje. Međutim, ako pomenute reakcije potraju ili stvaraju nelagodu, nemojte upotrebljavati proizvod tokom perioda od nedelju dana, a zatim pokušajte ponovo, možda i sa blažim proizvodom, postepeno povećavajući upotrebljenu količinu. 

Ukoliko Vaša koža u bilo kom trenutku postane crvena, upaljena, ili posebno suva, prestanite da koristite proizvod tokom najmanje pet dana kako biste svojoj koži omogućili da se oporavi. Možda ćete poželeti da pokušate ponovo, još postepenije i sa manjom količinom proizvoda, ili da ponovite epikutani test i proverite da li ste zapravo posebno osetljivi na retinol, što znači da ne bi trebalo da ga koristite.

Zašto je glicerin Vaš novi zaštitnik u borbi protiv suve kože

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži