Skip to main content

Suva koža lica: uzroci i tretiranje

Suva koža lica

Koža lica je jedan od najvažnijih delova našeg tela, jer je tu mnogo tanja i nežnija nego na drugim delovima tela. Osim toga, koža lica je tokom cele godine stalno izložena dejstvu raznih spoljašnjih faktora koji je mogu oštetiti.

Uzroci pojave suve kože lica

Naše telo poseduje mehanizam koji mu omogućava da zadrži hidrataciju i na samom površinskom delu kože (epidermis), poznatijem kao rožnati sloj (stratum corneum). Kada ovaj mehanizam zakaže, gubitak vlažnosti može dovesti do iritacije kože i njenog suvog izgleda.

Suva koža lica često stvara osećaj zategnutosti i nelagodnosti nakon umivanja, osim ako se odmah posle umivanja ne nanese hidratantna krema ili krema za kožu. Isušenost kože pogoršavaju vetar, ekstremne temperature, boravak u klimatizovanom prostoru, odnosno faktori zbog kojih se koža zateže, ljušti ili puca.

Osim toga, koža može izgledati beživotno, naročito na području oko očiju i na obrazima, gde se mogu razviti mimične bore, kao i u uglovima usta.

Izbegavanje glavnih faktora koji uzrokuju suvu kožu je jednako važno kao i upotreba adekvatnih proizvoda.

Suva koža lica ukazuje na slabljenje lipidne barijere, što izaziva preterani transepidermalni gubitak vode, pri čemu prevelika količina vode iz kože isparava van. Ovaj tip kože zavisi od unutrašnjih faktora na koje nije moguće uticati, poput genetike, zdravstvenih problema i starosnog doba. Međutim, postoje i spoljašnji, ambijetalni i sezonski aktivatori koji se mogu izbeći.

Suva koža zimi

Hladnoća i vlažnost na otvorenom u kombinaciji sa visokim temperaturama u zatvorenom prostoru mogu biti glavni faktori zbog kojih koža zimi postaje još isušenija nego inače. Zato je ovo savršen period da se počne sa upotrebom hidratantnih krema za lice koje garantuju visoki stepen vlažnosti kože. I ne zaboravite da hidrirate i svoje usne! Nekim osobama pomaže i upotreba ovlaživača vazduha u zatvorenom prostoru.

Suva koža leti

Upotreba klima uređaja tokom leta u jednakoj meri može pogoršati isušenost kože kao i grejanje u toku zime, jer se time smanjuje procenat vlage u vazduhu. Zato, ako provodite mnoge sate u klimatizovanom prostoru, potrebno je da koristite hidratantnu kremu sa većim stepenom hidratacije. Hlor iz bazena i morska so takođe oštećuju suvu kožu, osim ako odmah po izlasku iz bazena ili mora ne isperete lice čistom vodom. Putovanja avionom takođe uzrokuju dehidrataciju kože. Da biste sprečili ovaj neugodni osećaj isušenosti, trebalo bi da tokom leta češće nanosite hidratantne kreme.

Ne zaboravite da se suva koža lica često „zateže“ i stvara osećaj neugodnosti i tokom umivanja.

Kreme za suvu kožu lica:

Da biste sprečili isušivanje kože lica, trebalo bi da koristite hidratantne kreme koje sadrže:

 

 

Hijaluronsku  kiselinu: prirodno se nalazi u koži i predstavlja sredstvo za hidrataciju koje može da zadrži vodu u količini koja je i do 1000 puta veća od njene mase. Vremenom, naša koža gubi hijaluronsku kiselinu, ali formulacije za liniju Neutrogena® Hydro Boost, obogaćene hijaluronskom kiselinom pomažu u hidriranju i „obogaćivanju“ kože, što za posledicu ima meku i glatku kožu.

Glicerin: predstavlja izvanredno i efikasno sredstvo za hidrataciju jer privlači vodu, bilo iz vazduha ili iz dubljih slojeva kože, i tako nauljuje rožnati sloj na samoj površini kože.

Zaštitu od sunca: kreme za sunčanje imaju različite formulacije i pružaju različite nivoe zaštite. Izlaganje suncu može biti posebno štetno za osobe koje imaju suvu kožu lica, jer može prouzrokovati strukturalna oštećenja koja pospešuju starenje površinskog dela kože, ionako narušenog oslabljenom hidratantnom barijerom kože.

Osobe sa suvom kožom lica mogu se osećati bolje nakon upotrebe fizičke kreme za sunčanje, odnosno, proizvoda koji sadrže sastojke poput mikronizovanog cink-oksida ili titanijum-dioksida, za razliku od hemijskih krema za sunčanje koje sadrže sastojke poput oktinoksata ili avobenzona. U svakom slučaju, imajte na umu da kreme za sunčanje širokog spektra ne samo što Vam pomažu da održite kožu zdravijom, već Vam pružaju i dragocenu hidrataciju.

 

Preporučujemo Vam da se posavetujete sa dermatologom ili porodičnim lekarom, koji će Vam dati najadekvatnija uputstva za tretiranje Vašeg tipa kože.

Neutrogena cara

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.