Skip to main content

Glosar Neutrogena®

Neutrogena® rečnik pojmova

Alfa hidroksilna kiselina: Jedinjenje koje se koristi u nekim tonerima i drugim proizvodima za eksfolijaciju kože, oslobađanje i uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože i podsticanje obnavljanja ćelija.

Androgeni: Hormoni koji podstiču proizvodnju masnoće u koži.

Antioksidansi: Vitamini A, B, C i E deluju kao antioksidansi i poboljšavaju izgled kože oštećene slobodnim radikalima – molekulima koji mogu da oštete ćelije kože i naruše potpornu strukturu kože.

Bacne: Takođe poznate i kao akne na telu (engl. Body Acne), nastaju kada višak masnoće ili mrtva koža zapuše pore. Ponekad ih komplikuju uska odeća ili nošenje teških ranaca.

Barriercare tehnologija: Neutrogena® tehnologija razvijena za čišćenje kože i uklanjanje viška masnoće bez oštećivanja kože. Kod ovog pristupa koriste se veći, polimerni molekuli za čišćenje bez prodiranja ili narušavanja barijere kože da bi se sačuvali lipidi koji čuvaju vlažnost i zdravlje kože.

BB krema: Tonirana nemasna Neutrogena® hidratantna krema koja sadrži Essential Soy® za smanjenje mrlja i diskoloracija, kao i za minimizovanje tamnih mrlja i neujednačenosti.

Benzoil-peroksid: Sastojak koji se koristi u nekim proizvodima za umerene ili cistične akne. Primarna funkcija je ubijanje bakterija koje utiču na upalu.

Beta hidroksilna kiselina: Jedinjenje koje se koristi u nekim tonerima i drugim proizvodima za eksfolijaciju kože, oslobađanje i uklanjanje mrtvih ćelija sa površine kože i podsticanje obnavljanja ćelija.

Miteseri: Mala izbočina na koži sa crnim centrom, nije upaljena.

Široki spektar: Proizvodi za zaštitu od sunca koji pružaju zaštitu od UVA i UVB zračenja.

Kolagen: Komponenta kože koja pomaže da koža sačuva elastičnost i fleksibilnost. Kolagen se smanjuje sa godinama.

Mešovita koža: Koža koja je suva ili normalna u nekim zonama, ali masna u T-zoni, koja obuhvata čelo, nos i bradu.

Perut: Najčešći uzrok perutave kože glave praćene svrabom. Dva manje rasprostranjena stanja – poznata kao psorijaza kože glave i seboreični dermatitis – takođe mogu da uzrokuju stalno perutanje i iritaciju kože.

Metod dvostrukog čišćenja: NeutrogenaⓇ za optimalnu večernju rutinu preporučuje proizvode čija kombinacija daje zdraviju kožu. Kombinacije proizvoda zavise od tipa kože. U prvom koraku se sredstvom za skidanje šminke čisti površina kože, a u drugom se proizvodom za dubinsko čišćenje iz pora uklanjaju masnoća i nečistoće koji mogu da izazovu probleme na koži.

Suva kosa: Dlake kose su prekrivene slojem preklapajućih ćelija koji se zove kutikula. Kada se kutikula ošteti, dlaka postaje porozna i zbog toga ne može da zadrži vlažnost. Zbog toga dlaka izgleda mrtvo, gruba je i sklonija cvetanju i lomljenju.

Suva koža: Koža ne proizvodi dovoljno prirodne vlažnosti, odnosno gubi vlažnost brže nego normalna koža i zato je zategnuta i često gruba, perutava i svrbi.

Elastin: Komponenta kože koja pomaže da koža sačuva elastičnost i fleksibilnost. Elastin se smanjuje sa godinama.

Eksfolijacija: Uklanjanje mrtvih ćelija kože, obično nežnim sredstvom za čišćenje, ali ponekad i fizičkim eksfolijantom.

Glicerin: Hidrirajući sastojak koji može da privuče i zatvori vlagu.

Helioplex: Zaštićeni Neutrogena® sastojak koji pruža zaštitu od sunca širokog spektra. Proizvod je fotostabilizovan i zato obezbeđuje dužu zaštitu od raka kože i oštećenja sunčevim zracima koja mogu da dovedu do znakova starenja.

Hijaluronska kiselina: Hemijsko jedinjenje koje se prirodno nalazi u koži i pomaže joj da zadrži vodu. Hijaluronska kiselina, koja može da zadrži vodu u količini koja je do 1000 puta veća od njene mase, predstavlja ključni sastojak u Neutrogena® Hydro Boost hidratantnim proizvodima.

Hidratacija: Dodavanje vlage koži da bi ona bila zdravija i elastičnija.

Hiperpigmentacija: Tamnjenje kože u zoni bubuljice do koga dolazi ako se mrlja nastala zbog upaljene akne ne tretira.

Hipoalergenski: Proizvodi su hipoalergenski kada sadrže sastojke koji svode na minimum rizik da osetljiva koža pokaže alergijske reakcije.

Inflamatorne akne: Zovu se i umerene ili cistične akne, a mogu biti posledica kože koja sprečava da prirodne masnoće cirkulišu, pa zato dolazi do formiranja bakterija i zapaljenja.

Lipidi: Prirodna jedinjenja masti koja pomažu da koža zadrži vlagu i balans.

Nekomedogeni: Proizvodi koji su formulisani za hidriranje bez zapušavanja pora.

Normalna koža: Ni previše masna ni previše suva, normalna koža obično nema mrlje ni mnogo problema.

Masna kosa: Česta upotreba proizvoda za negu i stilizovanje kose može da dovede do nagomilavanja na kosi, zbog čega kosa deluje prljavo i mrtvo, čak i nakon pranja. Rešenje može biti korišćenje šampona za intenzivno pranje ili šampona za uklanjanje ostataka.

Masna koža: Koža koja generiše više masnoće koja može da zapuši pore, privlači bakterije i izaziva akne.

Bubuljica: Crvena i osetljiva (upaljena) neravnina na koži.

Retinol: Ovaj oblik vitamina A, retinol, je pokazao da smanjuje pojavu finih linijica i bora. Retinol poboljšava regeneraciju kože i pomaže da se obnove kolagen i elastin u koži, čime se povećava volumen kože.

Rozacea: Oboljenje kože koje karakteriše pojačano crvenilo kože koje može da se pogorša preteranom eksfolijacijom.

Salicilna kiselina: Jedinjenje koje se nalazi u nekim proizvodima za akne i koje smanjuje veličinu i crvenilo akni i pomaže u sprečavanju nastanka akni.

Sebum: Sebum, koji proizvode lojne žlezde u koži, štiti kožu i doprinosi njenom hidriranju. Ali kada telo proizvodi previše sebuma, on može da se zadržava u porama, da ih zapuši i podstiče razvoj bakterija koje mogu da dovedu do izbijanja akni.

SPF (Sun Protection Factor): SPF (faktor zaštite od sunca) predstavlja dodatni vremenski period u kome koža može da bude izložena suncu, a da ne izgori. Većina dermatologa preporučuje proizvode SPF 30 ili sa većim faktorom, koji u idealnim uslovima štite kožu do 30 puta duže od zaštite koju bi koža imala bez proizvoda.

Zaštita za kožu: Proizvodi koji štite kožu od sunčevih zraka. Neki zaštitni proizvodi za kožu imaju bolju zaštitu zahvaljujući sastojcima koji štite i od UVA i od UVB sunčevih zraka.

Toner: Proizvod za negu kože koji može da se koristi ili kao preparat za čišćenje i/ili za tretiranje, a ima sastojke koji koriguju određene nepravilnosti na koži. Kod nekih salicilna kiselina može da pomogne u tretiranju kože sklonoj aknama, dok kod drugih može da sadrži alfa hidroksilnu kiselinu za eliminaciju mrtvih ćelija.

T-zona: Zona lica koju čine čelo, nos i brada u kojoj masna koža često stvara probleme sa aknama.

UV: Skraćenica za ultravioletnu svetlost, deo spektra sunčeve svetlosti koji izaziva opekotine ili oštećenje kože.

UVA: Element sunčevih UV zraka koji dublje prodire u kožu i može da izazove opekotine, prevremeno starenje i rak kože. Ovi zraci su prisutni tokom cele godine, a SPF faktor ne meri na adekvatan način koliko dobro zaštita od sunca štiti od ovih zraka.

UVB: Element sunčevih UV zraka koji je primarno kriv za izazivanje opekotina i potencijalnih drugih problema sa kožom, uključujući rak kože.

Beli komedon: Mala izbočina na koži sa belim centrom, nije upaljena.

Cink-oksid: Fizička zaštita od sunca sa cink-oksidom pruža zaštitu od sunčevih zraka. Neke zaštite od sunca koriste titanijum-oksid, koji na isti način pruža zaštitu od sunčevih zraka štetnih za kožu.