Skip to main content

Glicerin za kožu: zašto je glicerin Vaš novi zaštitnik u borbi protiv suve kože

Glicerin za kožu: zašto je glicerin Vaš novi zaštitnik u borbi protiv suve kože

Ako ste u poslednje vreme čitali sastav naveden na kutijama nekih od proizvoda za negu kože, verovatno ste se susreli sa uobičajenim sastojkom koji se redovno javlja: glicerinom.

Čak i ako su Vam poznati proizvodi u kojima se nalazi glicerin, verovatno se pitate koje su njegove prednosti u slučaju suve i iritirane kože. Razjasnićemo sve što Vam je nejasno! Objasnićemo Vam sve što treba da znate o ovom fenomenalnom sastojku, kao i to na koji način čuva blistavost Vaše kože.

Šta je glicerin?

Glicerin ima izuzetna hidrirajuća svojstva, do te mere dobra da ga možemo smatrati magnetom za vodu. Glicerin pripada vrsti hidrirajućih agenijih kao humektanti, koji su cenjeni zbog svoje sposobnosti privlačenja i zadržavanja vlage. Kada glicerin uvrstite u svoju svakodnevnu metodu za negu kože, on uzima vlagu is okruženja, bilo iz dubljih slojeva kože ili iz vazduha, i pruža osećaj veće glatkoće i uravnoteženosti spoljnjeg sloja kože.

Glicerin za suvu kožu

Ova hidrirajuća svojstva čine glicerin popularnim sastojkom proizvoda za negu kože, koji se dodaje da bi se osigurala dodatna hidratacija. Zbog toga glicerin možete pronaći kako u proizvodima za čišćenje lica, tako i u proizvodima za negu kose ili kremama za brijanje. S obzirom na to da glicerin nema ni boju ni miris, verovatno ga nećete osetiti, ali ćete primetiti njegova dejstva.

Dejstvo glicerina na kožu

Na osnovu svega rečenog, možete zaključiti da će Vam glicerin pružiti potrebnu hidrataciju ako Vam je koža suva, ako se peruta, ili Vas svrbi. A to važi kako za suv zimski vazduh, tako i za letnje vlažno vreme.

Zapravo, Američka Akademija za dermatologiju preporučuje glicerin za ublažavanje tegoba izazvanih suvom kožom zbog njegove sposobnosti da kožu učini mekšom i hidriranijom, što doprinosi poboljšanjunjenog izgleda i elastičnosti.

Glicerin ima još prednosti! On može pomoći i u pravilnom sazrevanju kože. 

Koliko često možete koristiti kozmetičke proizvode

koji sadrže glicerin?

Jedan od najubedljivijih razloga da glicerin uvrstite u svoju dnevnu metodu nege kože je činjenica da ima vrlo blago dejstvo. Za razliku od ostalih popularnih dermatoloških sastojaka, svakodnevna upotreba glicerina ne iritira kožu. Zapravo, hidrirajuća svojstva glicerina smanjuju iritaciju koju mogu izazvati neki drugi proizvodi koje nanosite na kožu.

Što više koristite proizvode koji sadrže glicerin, imaćete bolje rezultate. Za postizanje najboljeg učinka sastojaka na lice ili telo, potrebno je da proizvode nanosite dok Vam je koža još blago vlažna. Idealno je ove sastojke nanositi odmah nakon umivanja ili tuširanja, jer vruća voda za umivanje ili tuširanje može da isuši kožu, pa je dodatna doza hidratacije sve što Vam je potrebno za očuvanje ravnoteže kože.

Ako se zaboravite i započnete svoju metodu nege kože tek nakon brisanja peškirom, bilo bi idealno da upotrebite sprej ili prskalicu kojim ćete svoju kožu pripremiti za kreme ili serume sa glicerinom. Generalno se preporučuje upotreba ovlaživača vazduha za održavanje odgovarajućeg stepena vlage u prostoriji (njihova upotreba nije povezana sa naknadnom primenom humektanata).

 

znači:

  1. American Academy of Dermatology. Dermatologists' top tips for relieving dry skin. Konsultovan u 10/08/2021
Neutrogena cara

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.