Skip to main content

Zašto je piling kože toliko bitan?

Zašto je piling kože toliko bitan?

Niko ne želi umrtvljenu, suvu kožu bez sjaja. Srećom, ako je Vaša koža trenutno upravo takva, postoje rešenja koja će Vam biti od koristi!

Piling kože je jednostavna tehnika koja datira iz doba starog Egipta. Od tada, pa sve do sad, ostao je ključni faktor za zdravo i lepo lice. Uklanjanjem mrtvih ćelija i prljavštine otkriva se novi sloj blistave kože.

Postoje raznovrsni proizvodi za piling kože, ali je neophodno znati kako oni deluju na Vašu kožu.

Ukoliko primetite da Vam je koža hrapava na ivicama lica, sigurno će Vas zanimati zašto je piling kože presudan.

Šta je piling kože?

Epidermis, ili površinski deo kože, sastoji se od pet slojeva. U najdubljem sloju nastaju nove ćelije kože. Starenjem, ove ćelije se penju ka gornjem sloju.

Nakon toga se prirodno odbacuju, omogućavajući novoj koži, sa većim stepenom glatkoće i ujednačenom pigmentacijom, da se pojavi.

Zdrava koža odbacuje neverovatno veliku količinu od 30 000 do 40 000mrtvih ćelija u minuti. Ali, različiti faktori poput izlaganja suncu, hormonalnih poremećaja i starenja obično usporavaju ovaj proces.

Odgađanje ovog procesa kao posledicu ima nagomilavanje mrtvih ćelija na koži, pri čemu koža dobija neravan izgled, bez sjaja. Ako se predugo zadrže na koži, one mogu dovesti do začepljenja pora, što za rezultat ima mnoštvo drugih problema poput fleka i mimičkih bora.

que es la exfoliacion

Isprobajte piling kojim se uklanjaju mrtve ćelije i ostavlja prostor za pojavu nove kože. Osim toga, piling omogućuje da ostali proizvodi za negu kože budu efikasniji!

Vrste pilinga za kožu

Proizvodi za piling kože se dele na mehaničke i hemijske.

Mehanički piling:

Mehanički pilinzi fizički uklanjaju mrtvu kožu s lica nanošenjem abrazivnih sastojaka poput šećera, mikrogranula, mlevenih pirinčanih mekinja ili semena jojobe. Masaža poboljšava mikrocirkulaciju i limfnu drenažu što za rezultat ima blistav ten.

Iako je trenutni učinak ovog tretmana sjajan, on može da ima i svoju negativnu stranu: ako proizvod za piling sadrži granule izuzetno neujednačene veličine i ako previše agresivno trljate lice, mehanički piling može, umesto blistavog tena, da na koži ostavi mikro-oštećenja.

Ovaj tip problema možete izbeći ako se odlučite za proizvode sa nežnijim i oblijim granulama i ako takav proizvod nežno nanosite na lice.

Hemijski piling:

Hemijski piling, s druge strane, deluje tako što razlaže međućelijski „lepak“ koji povezuje mrtve ćelije kože. Razlaganjem ove veze, mrtve ćelije se uklanjaju, čime se novoj koži omogućava izlazak na površinu.

Iako možda deluje zastrašujuće, hemijski piling zapravo može biti veoma blag: sadrži nizak procenat kiselina i prirodnih enzima koji potiču iz hrane.

Isprobajte pilinge koji sadrže alfa-hidroksi kiseline, poput mlečne kiseline (ekstrahovane iz kiselog mleka), glikolne kiseline (šećerna trska) i vinske kiseline (grožđe).

Masna koža i koža sa proširenim porama i flekama dobro reaguje na salicilnu kiselinu, vrstu beta

hidroksi kiseline koja se rastvara u ulju i može da prodre u pore kože, uključujući i one začepljene. Za dodatno obnavljanje ćelija i podmlađivanje, odaberite neoglukozamin. Reč je o 2-u-1 hemijskom pilingu koji istovremeno hidrira kožu i umanjuje hiperpigmentaciju.

Osim toga, hemijski piling ne zahteva utrljavanje prilikom nanošenja. On prodire u najdublje slojeve i podstiče regeneraciju ćelija bez trljanja kože, što je posebno blagotvorno za osetljivu kožu.

exfoliantes quimicos

Upoznajte zone na svom licu

Imate masnu T-zonu ili otvorene pore?

Obično imate bubuljice, najčešće raspoređene oko nosa? Na problematična područja treba nanositi proizvode sa snažnijim dejstvom. Takođe, možete i odlučiti da, prilikom pilinga kože, pomenutim zonama posvetite više vremena.

S druge strane, koža na zonama oko očiju i usana je izuzetno nežna. Piling pomenutih zona se ne preporučuje, osim kada su u pitanju proizvodi posebno namenjeni ovim nežnim zonama.

Ne preterujte s pilingom kože

Kao i u svemu u životu, ključ je u umerenosti. Na kraju krajeva, mrtve ćelije kože se ne mogu prekomerno uklanjati! Prekoračenje ovih granica i prekomerna eksfolijacija kože mogu oštetiti prirodnu barijeru kože i dovesti do iritacije, upale i oštećenja. Takođe, Vašu kožu mogu da učine i osetljivijom na dejstvo sunca i gubljenje vlage.

Znači, krenite postepeno, a zatim polako povećavajte učestalost pilinga dok se ne ustalite na dva do tri tretmana nedeljno. Najbitnije je da pratite reakcije Vaše kože i ponašate se u skladu sa time. I na kraju, ne zaboravite da je nova koža nakon pilinga nežnija, pa samim tim zahteva adekvatnu zaštitu od sunca i hidrataciju.

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Zašto je glicerin Vaš novi zaštitnik u borbi protiv suve kože

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.