Skip to main content

Voćne kiseline za lice: Otkrijte sve što treba da znate da biste izabrali odgovarajući AHA piling

kiseline za lice

Svi volimo da koži svog lica pružimo nežan tretman: zato i postoje mnoge za to predviđene rutine.

Zbog toga bi ideja o nanošenju kiselina na lice kod mnogih ljudi mogla izazvati zabrinutost. Ali, nemojte dozvoliti da Vas sam naziv, kiselina, uplaši. Kiseline, kao što su dobro poznate alfa hidroksilne kiseline (AHA), imaju izuzetne prednosti za kožu.

Poznate po svojim svojstvima eksfolijacije, AHA kiseline imaju sposobnost da razbiju „lepak“ koji drži mrtve ćelije na koži. Rastvaranjem tih veza, uklanjaju se mrtve ćelije kože, a novoj koži se omogućava da dođe na površinu. Piling AHA kiselinama omogućava istovremeno otpušavanje pora, tretiranje bubuljica, smanjenje hiperpigmentacije i ublažavanje mimičkih bora.

Ove kiseline rastvorljive u vodi, koje dolaze iz različitih izvora kao što su šećerna trska ili citrusi, imaju široku primenu. U zavisnosti od toga koju kiselinu za negu izaberete, njena svojstva će Vam biti od koristi, recimo za stvaranje kolagena ili hidriranje kože.

Koje su to različite vrste AHA kiselina? Odakle ih dobijamo? Koja je kiselina pravi izbor za Vaš tip kože? Ovde ćete pronaći odgovore: prikupili smo sve što je potrebno da znate o najčešće upotrebljavanim AHA pilinzima.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina je alfa hidroksilna kiselina sa najmanjim molekulima u odnosu na ostale AHA kiseline, što joj omogućava da kroz površinska tkiva prodre u kožu, sve do njenih najdubljih slojeva. Što dublje prodre, to veći efekat ima na kožu. Pored toga što uklanja mrtve ćelije, deluje i na oštećenja izazvana suncem, hiperpigmentaciju, bore i mimičke bore.

glikolna_kiselina.jpg

glikolna kiselina

Osim toga, ova kiselina koju dobijamo iz šećerne trske je humektant, odnosno zadržava vlažnost i održava kožu hidriranom. Bez sumnje, to je najmoćnija od svih AHA kiselina. Ali morate biti oprezni zbog njene visoke efikasnosti: ova kiselina je veoma jaka i može da iritira kožu ako niste navikli da je koristite. Počnite lagano, korišćenjem proizvoda koji sadrži manje od 5% ove kiseline, a zatim postepeno povećavajte postotak, birajući preparate sa 8 do 10%.

Mlečna kiselina

Mlečna kiselina je odlična opcija za inicijalnu upotrebu AHA kiselina. Dobija se iz kiselog mleka i ima veće molekule od glikolne kiseline. Mlečna kiselina ima više funkcija i obavlja sve što i glikolna kiselina, ali na nežniji način, jer njenim molekulima treba više vremena da prodru u kožu.

Da biste iskoristili hidratantna svojstva mlečne kiseline, potražite proizvod sa koncentracijom od 2% ili više. Za pravilan piling biće Vam potrebna koncentracija između 5 i 10%. Ako želite da Vaš epidermis dobije na debljini i poveća proizvodnju kolagena, izaberite veću koncentraciju (oko 12%).

Bademova kiselina

Na listi komponenti koje su odlične za kožu je i bademova kiselina. Ima veće molekule, pa predstavlja izuzetan hemijski AHA piling za „održavanje“ kože u dobrom stanju. Deluje sporije, što je čini idealnom za izuzetno osetljivu kožu. Međutim, efikasna je i u borbi protiv hiperpigmentacije, oštećenja na koži izazvanih dejstvom sunca, kao i mimičkih bora. Mandelična kiselina, kako se još naziva, se dobija iz gorkih badema, ima značajna antimikrobna svojstva i štiti kožu od akni.

Jabučna kiselina

Jabučna kiselina je još jedna od AHA kiselina sa velikim molekulima. U ovom slučaju, kiselinu dobijamo iz jabuke. Ima svojstva pilinga, ali nije dovoljno moćna da deluje samostalno. Jabučna kiselina u koncentraciji iznad 2% je odličan dodatak glikolnoj i mlečnoj kiselini. U kombinaciji sa jabučnom kiselinom, ove dve kiseline imaju jače dejstvo.

Vinska kiselina

Molekuli vinske kiseline su dvostruko veći od molekula glikolne kiseline. Zbog toga u kožu prodire previše sporo da bi mogla da deluje samostalno. Ova AHA kiselina se ističe zbog dobrog regulisanja PH vrednosti. Vinska kiselina se nalazi u grožđu, bananama i tamarindu. Sadrži antioksidativna svojstva i odlična je dopuna jačim kiselinama za postizanje boljih rezultata.

Limunska kiselina

Baš kao što joj ime kaže, ova AHA kiselina se dobija iz citrusnog voća poput pomorandže i limuna. Iako u koncentraciji od 10% ili više ova AHA kiselina deluje kao piling, njena niska pH vrednost od 2,2 povećava osetljivost kože. Među najcenjenijim karakteristikama limunske kiseline su njeno antioksidativno i antibakterijsko svojstvo.

limunska_kiselina.jpg

limunska kiselina

Obično je u malim koncentracijama prisutna u proizvodima protiv akni i kremama za sunčanje. Kao i vinska kiselina, odlično reguliše pH vrednost, često se koristi za održavanje kiselo-baznog odnosa proizvoda u opsegu kojim se garantuje njihova efikasnost, a pritom ne izaziva iritaciju kože.

Neutrogena cara

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži