Skip to main content

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Retinol se dugo smatrao svetim gralom zbog svojih aktivnih sastojaka za negu kože. Zbog njegove sposobnosti da poboljša stanje akni, ožiljaka, oštećenja nastalih dejstvom sunca, kao i bora, dermatolozi se slažu da je retinol čudotvorni lek za kožu. Ali, Vi to možda već i znate, zar ne?

Došao je trenutak da malo produbimo svoje znanje o prednostima retinola u nezi kože. Objasnićemo Vam sve što treba da znate i odgovorićemo na neka od najčešćih pitanja o ovom aktivnom sastojku.

Šta je retinol?

Retinol je naučni termin kojim se označavaju vitamin A i njegovi derivati. Vitamin A je mikronutrijent koji se prirodno nalazi u jetri ribe, žumancetu, mleku, siru i maslacu. Međutim, izvori vitamina A nisu samo organski. Više od 1 000 retinoida, klase hemijskih supstanci kojoj pripada i retinol, se proizvodi sintetički, s ciljem da se maksimalno uvećaju njegove terapeutski benefiti i smanje neželjena dejstva.

Najčešće korišćeni i najpopularniji sintetički retinoidi su: izotretinoin, etretinat, acitretin i arotinoid etil ester, koji su izuzetno efikasni u tretiranju problema sa kožom.

Ko sve treba da koristiti retinol?

Proizvodi za negu kože koji sadrže retinol se koriste za lečenje dermatoloških problema, ali ih ne bi trebalo koristiti kao prevenciju. Naime, najbolje je da retinol uključite u svoju svakodnevnu negu kože onog trenutka kada primetite prve znake pojave akni, upala ili hiperpigmentacije. Ako ovaj aktivan sastojak dodate svom arsenalu kozmetičkih proizvoda čim se ovaj dermatološki problem pojavi, moći ćete da ga rešite brzo, pre nego što postane izvor frustracija.

retinol para la piel

 

Osim toga, dokazano je da retinol pomaže i kod zrele kože, pa bi bilo dobro uključiti ga u svoju rutinu nege kože čim se pojave prve mimičke bore, statičke bore ili oštećenja nastala usled izlaganja suncu.

Kakva je funkcija retinola?

Ukratko rečeno, retinol igra glavnu ulogu u lečenju akni jer blokira nekoliko važnih upalnih puteva nakon što ga koža apsorbuje. Blokirajući ove puteve, retinol ograničava aktivaciju upalnih signala koji stvaraju akne i azotni dioksid, kao marker psorijaze i rozaceje.

Kako ga upotrebljavati?

Kako se ističe u klinici Mejo, preporučena dnevna količina vitamina A za odrasle osobe je 5 000 internacionalnih jedinica (IJ) i može se naći u raznim proizvodima u slobodnoj prodaji. Oni predstavljaju odličnu alternativu za rešavanje blažih problema sa kožom.

crema con retinol

Ukoliko Vam je potreban intenzivniji tretman, minimalna dnevna doza je 100 000 IJ, mada u nekim slučajevima može iznositi i do 1 000 000 IJ dnevno, ali uz lekarski recept. Ne zaboravite da ovaj tip tretmana ima ograničenu dužinu trajanja zbog toksičnosti povezane sa jakim dozama vitamina A.

Takođe, imajte na umu da upotreba jakih doza retinola ne predstavlja uvek najefikasnije rešenje. Retinol je osetljiv sastojak koji zahteva preciznu formulaciju i primenu da bi održao svoju hemijsku stabilnost. To znači da čak i ako na etiketi stoji jaka doza, uzmite to s rezervom, jer ako je retinol nestabilan, neće biti efikasan.. Najočigledniji znak destabilizacije retinola je proizvod koji je poprimio žutu boju.

Ostali važni detalji

Imajte na umu da lokalna primena retinola može da izazove određene neželjene pojave, kao što su: crvenilo, isušenost, iritacija, fotosenzitivnost, peckanje i svrab u tretiranim zonama. Zato se osobama sa suvom ili osetljivom kožom obično ne preporučuje upotreba retinola. S druge strane, retinol može imati blagotvorno dejstvo na osobe sa normalnom, masnom ili mešovitom kožom, pri čemu se pomenuta neželjena dejstva ne javljaju zbog veće sposobnosti za oporavak koju ovi tipovi kože imaju.

Ako ovaj aktivan sastojak dodate svom arsenalu proizvoda za negu kože, moći ćete da ublažite bilo koji problem sa kožom. Međutim, ako želite da koristite retinol, najpre isprobajte neki od proizvoda u slobodnoj prodaji i pratite reakcije svoje kože. Ako želite da upotrebljavate jače doze, najpre se obratite svom dermatologu.

Znači:

  1. NCBI. What is vitamin A and why do we need it? Clare Gilbert. Konsultovan u 10/08/2021
  2. Dermatologic Clinics. New Retinoids for Dermatologic Diseases: Uses and Toxicity. Nicholas J. Lowe, M.D. Michael David, M.D. Konsultovan u 10/08/2021
  3. NCBI. Why Topical Retinoids Are Mainstay of Therapy for Acne. James Leyden. Linda Stein-Gold. Jonathan Weiss. Konsultovan u 10/08/2021

Zašto je glicerin Vaš novi zaštitnik u borbi protiv suve kože

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.