Skip to main content

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži

Biti u toku sa svim novostima u vezi sa negom kože može postati nemoguća misija. Od rolera od žada do maski za usne, ponekad je teško znati koji će trendovi izaći iz mode za mesec dana, a koji će zaista vredeti.

Srećom, jedan sastojak ne zastareva: glikolna kiselina za kožu. Ovde smo pripremili sve što bi trebalo da znate o njoj.

Šta je glikolna kiselina?

Ovu reč verovatno znate. Glikolna kiselina je ključni sastojak najpopularnijih kozmetičkih proizvoda za negu kože i mnogi je smatraju svetim gralom. Zašto?

Kako je objašnjeno u časopisu Journal of Cosmetic Dermatology, glikolna kiselina je prirodna alfa-hidroksi kiselina sa terapeutskim svojstvima, što je čini idealnom za pokrivanje različitih potreba kože.

Prednosti glikolne kiseline

  1. Glikolna kiselina kao piling koriguje probleme sa kožom tako što podstiče obnavljanje ćelija u površinskim slojevima kože

  2. Pomaže u borbi protiv isušenosti kože, ekcema i psorijaze, kao i protiv bradavica, hrapave kože i rozaceje (crvenila lica).

  3. Bori se protiv promena na koži uzrokovanih starenjem, poput bora i oštećenja kože nastalih usled izlaganja suncu.

 

 

Lista je izuzetno duga! A svima dobro dođe malo dodatne pomoći u nekom od navedenih slučajeva, zar ne?

Ako je Vaša koža sklona aknama i imate fleke ili ožiljke, glikolna kiselina može da aktivira proces zaceljivanja kože obnavljanjem ćelija i uklanjanjem znakova oštećenja. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Dermatology je pokazalo da nanošenje glikolne  kiseline na kožu, bilo u visokim koncentracijama kroz niz pilinga ili u niskim koncentracijama kao deo dugoročne metode svakodnevne nege, kod pacijenata ublažava ožiljke izazvane aknama. Drugo istraživanje, navedeno u časopisu Dermatologic Surgery, pokazalo je da upotreba glikolne kiseline kod dermatoloških problema, posebno akni, značajno unapređuje stanje kože, i to nakon samo dva pilinga u koncentraciji od 30%.

Kako glikolna kiselina deluje na kožu?

Odlično, već ste se upoznali sa prednostima glikolne kiseline. A sada je došlo vreme da se pozabavimo naukom, zato pripremite svoje epruvete i stavite zaštitne naočare. Analiziraćemo dejstvo hemijskog pilinga i eksfolijacije pomoću glikolne kiseline.

Istraživanje Američke dermatološke asocijacije je potvrdilo da se glikolna kiselina može nanositi na kožu tako da deluje na dva različita nivoa. Kada se nanosi u malim ili „površinskim“ količinama, ova alfa-hidroksi kiselina prodire samo u površinski sloj kože i nežno je eksfolira, otkrivajući novu, manje oštećenu kožu. Međutim, kada se koristi u većim količinama, glikolna kiselina prodire ne samo u površinski, već i u središnji sloj kože kako bi eliminisala mrtve ćelije, koje se na kraju perutaju. Ovaj postupak se naziva „hemijski piling“.

Kako se primenjuje glikolna kiselina?

Ako glikolnu kiselinu upotrebljavate po prvi put, bilo bi najbolje da počnete sa manjim količinama, kao što biste učinili i sa bilo kojim drugim novim sastojkom za negu kože. Možete početi tako što ćete uvesti jutarnju rutinu, kao i još jednu pre spavanja, pri čemu ona podrazumeva upotrebu sredstva za čišćenje pora lica sa glikolnom kiselinom. Ovaj proizvod će očistiti i eksfolirati Vašu kožu, skraćujući Vašu celokupnu metodu tako da stane u jedan korak.

Počnite tako što ćete navlažiti lice mlakom vodom, nežno umasirajte malu količinu proizvoda u kožu, a zatim isperite. Pored sredstva za čišćenje lica, možete upotrebiti masku za lice, tonik ili kremu sa glikolnom kiselinom.

Pored ovakvog svakodnevnog čišćenja kože, možete koristiti i eksfolirajuću masku za čišćenje kože, i to dva puta nedeljno. Potrebno je samo da nanesete ravnomerni sloj maske, ostavite da se proizvod suši oko 20 minuta, a zatim ga uklonite kada se potpuno osuši. Primetićete da maska prodire u začepljene pore, uklanja mrtve ćelije kože, višak masti, prljavštinu i šminku, i ostavlja čistu i glatku kožu.

Na kraju, ako želite da odete korak dalje i koristite veće količine glikolne kiseline, kao kod hemijskih pilinga, najpre se posavetujte sa svojim dermatologom kako biste bili sigurni da Vam tako nešto odgovara.

Znači:

  1. Journal of Cosmetic Dermatology. Alpha-hydroxyacids and carboxylic acids. Ruey J Yu, Eugene J Van Scott. Konsultovan u 10/08/2021
  2. International Journal of Dermatology. Biweekly serial glycolic acid peels vs. long-term daily use of topical low-strength glycolic acid in the treatment of atrophic acne scars. Zülal Erbağcı MD, Cenk Akçalı MD. Konsultovan u 10/08/2021
  3. Dermatologic Surgery. Comparison of α- and β-Hydroxy Acid Chemical Peels in the Treatment of Mild to Moderately Severe Facial Acne Vulgaris.Konsultovan u 10/08/2021
  4. ASDS. Chemical Peels. Konsultovan u 10/08/2021
Neutrogena cara

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?

Zašto je glicerin Vaš novi zaštitnik u borbi protiv suve kože

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.