Skip to main content

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?

Хиалуронова киселина

Ako vodite računa o sastojcima koji se nalaze u proizvodima za negu kože, verovatno ste se susreli sa hijaluronskom kiselinom.

Iako joj naziv zvuči komplikovano, njen mehanizam delovanja je veoma jednostavan: hijaluronska kiselina pomaže održavanju vlažnosti kože, što je čini jednim od najefikasnijih sastojaka u hidrataciji kože. Prilikom nanošenja ona stvara barijeru koja pomaže zadržavanju vlažnosti kože i poboljšava njenu teksturu.

Šta je u stvari hijaluronska kiselina ?

Postoje određeni tipovi kože koji ne podnose agresivne hemijske sastojke prisutne u mnogim anti-age kremama. Hijaluronska kiselina Vašoj koži može da efikasno pruži potrebnu vlažnost bez izazivanja iritacije kože. Zapravo, radi se o sastojku koji se prirodno nalazi u Vašoj koži i koji se ubrizgava prilikom tretmana za popunjavanje bora.  

„Kada se ubrizga direktno u dermis, hijaluronska kiselina ispunjava i hidrira kožu, uz vidljivi efekat koji traje šest meseci do godinu dana nakon ubrizgavanja,“ ističe doktorka Erum Ilijas, dermatolog ustanove Montgomery Dermatology.

Pitate se zašto bi bilo ko želeo da ubrizga hijaluronsku kiselinu? Odgovor je jednostavan: njeni molekuli su veliki i mogu delovati samo na površinski deo kože. Zbog toga, lokalna upotreba hijaluronske kiseline pomaže koži da zadrži vlažnost i izgladi bore, dok njeno ubrizgavanje predstavlja najbolju strategiju kojom se deluje direktno ispod površinskog sloja kože. Hijaluronska kiselina poseduje fleksibilnost koja deluje na različitim nivoima.

Koje vrste proizvoda sadrže hijaluronsku kiselinu ?

Nije teško pronaći proizvod za negu kože koji sadrži hijaluronsku kiselinu jer, zahvaljujući svom neverovatnom hidratantnom dejstvu, ovaj sastojak ima široku primenu u proizvodima. Ipak, češće se upotrebljava u hidratantnim kremama i anti-age proizvodima. Kada se upotrebljava u proizvodima za zaštitu od sunca i u kozmetici, hijaluronska kiselina je, pored toga što doprinosi bržem i efikasnijem funkcionisanju proizvoda, zaslužna i za hidrataciju kože.

Zaštita suvih ruku

ten uscat

Suva koža lica: uzroci i tretiranje

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.