Skip to main content

Akne ili masna koža

akne ili masna koza

Za većinu mladih ljudi, akne su prava opsesija. Ali, da li znate šta su u stvari akne? Koji faktori pogoduju njihovom razvoju i kako ih tretirati? Dr Halioua, dermatolog, odgovara na ova i druga važna pitanja za negu kože lica sklone aknama.

Akne su posebno stanje koje se mora jasno razlikovati od masne kože. Ovde su detaljno opisane razlike među svim ovim manifestacijama, kao i specifična nega koju je potrebno usvojiti zavisno od Vašeg problema sa kožom.

Šta su AKNE?

sta_su_akne.jpg

sta su akne
 

Manifestacije akni

Akne predstavljaju najčešće oboljenje kože, obično počinju da se javljaju u adolescenciji i pogađaju oko 80% mladih ljudi. Ovo za rezultat ima pojavu mitesera (komedona) i/ili bubuljica (crvenih ili belih). Mladalačke akne su obično koncentrisane na licu, vratu, grudima i leđima.

Mehanizmi nastanka akni

Akne su rezultat prekomernog lučenja sebuma, masne supstance koja sprečava isušivanje kože. Koža postaje masnija, sjajnija i zadebljana na površini (hiperkeratoza). Kada se ova prekomerna sekrecija javi na nivou folikula dlake, izaziva njihovo blokiranje. Time se omogućava razvoj bakterija i dolazi do nastanka mitesera, upala i akni.

Kako lečiti akne?

Lečenje akni zavisi od stepena njihove ozbiljnosti. U svakom slučaju, neophodno je čistiti kožu dva puta dnevno, birajući nežne i odgovarajuće proizvode. Za akne niskog ili srednjeg intenziteta, obično je dovoljna lokalna nega protiv akni. Za teže oblike akni, preporučljivo je konsultovati se sa dermatologom.

Akne ili samo bubuljice?

Često je teško razlikovati akne od drugih vrsta bubuljica. Ipak, iako mogu da se javljaju kod različitih starosnih kategorija, treba imati na umu da su akne ređe kod odraslih osoba, naročito onih starijih od 30 godina. Akne se generalno javljaju u kombinaciji sa proširenim porama i masnijom kožom. U uznapredovaloj fazi, na licu se mogu razviti papule (crvene bubuljice), upale ili pustule (bele bubuljice). Takođe je neophodno znati da se akne razvijaju u naletima. Postoje periodi kada su akne veoma prisutne, kao i periodi kada su ređe. Na kraju, akne se javljaju na licu, ali i na leđima i gornjem delu grudi.

Šta je masna koža?

sta_je_masna_koza.jpg

sta je masna koza
 

Mehanizmi nastanka masne kože

Tokom puberteta, proizvodnja polnih hormona dovodi do hiperseboreje ili prekomernog lučenja sebuma. Višak proizvedene masnoće ostaje na površini kože, koja onda postaje zamašćena i sjajna. Masna koža nije nužno sinonim za akne, iako pomaže njihovom pojavljivanju.

Faktori nastanka masne kože

Pored hormonskih promena vezanih za period adolescencije, lučenju sebuma pogoduju i drugi faktori, uglavnom genetika ili spoljašnji faktori. Toplota i vlaga, na primer, predstavljaju faktore koji pogoršavaju ovo stanje.

Manifestacije masne kože

Masna koža je uglavnom sjajna i deblja. Karakterišu je i proširene pore i miteseri koji se nalaze u centralnoj zoni lica ili T zoni, odnosno na čelu, nosu i bradi. Takođe, mogu je pratiti bele ili crvene bubuljice i akne.

Kako tretirati masnu kožu

Za borbu protiv masne kože, neophodno je čistiti je dva puta dnevno, uz specifičnu negu. Takođe, preporučuje se i upotreba pilinga. Ovo će dubinski otpušiti pore, ukloniti višak sebuma i učiniti kožu mekom i zdravom. Ovo čišćenje se može upotpuniti i losionom, koji će zatvoriti pore. Osim umivanja, potrebno je odabrati negu protiv nesavršenosti za masnu kožu, koja smanjuje višak sebuma, sprečava masan odsjaj i ostavlja kožu čistom.

ten uscat

Suva koža lica: uzroci i tretiranje

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu