Skip to main content

Kako sprečiti prerano starenje kože?

prerano starenje koze

Razlozi za prerano starenje kože

Starost kože ne zavisi od stvarne starosti osobe. Glavni razlozi starenja kože uključuju unutrašnje i spoljašnje faktore. Zato se starost kože može značajno razlikovati od stvarne starosti. Faktori koji uzrokuju starenje kože mogu se podeliti na unutrašnje i spoljašnje.

Unutrašnji faktori su povezani sa genetskim starenjem i ne mogu se menjati. Ovi faktori utiču na kožu iznutra i uključuju genetiku, brzinu metabolizma ili nivo melanina u ćelijama kože određene osobe. Na primer, pojava bora je ređa kod kože bogate melaninom. Razlog tome je visok sadržaj masti u njoj.

Spoljašnji faktori su, s druge strane, faktori koji oštećuju kožu spolja i izazivaju znake prevremenog starenja. Iako oba faktora menjaju strukturu i funkciju kože, spoljašnji faktori dovode do izraženijih promena.

Spoljašnji faktori, poput sunca, zagađenja vazduha, pušenja, nedovoljnog unosa vode, šminke, stresa i neuhranjenosti uzrokuju usporavanje ćelijskih funkcija i starenje kože.

Saveti za sprečavanje starenja kože

Preporuka broj jedan za sprečavanje preranog starenja kože je da koža bude čista i hidrirana. Korišćenje proizvoda koji hidriraju kožu tokom celog dana i promovišu regeneraciju ćelija učiniće da Vaša koža izgleda zdravije i smanjiće vidljive znake starenja, kao što su obične i mimičke bore.

Sunce: Ovo je jedan od spoljašnjih faktora koji najviše utiče na kožu. UV zraci izazivaju tamne fleke, bore i suv, beživotan izgled kože. Zato se preporučuje zaštita kože od sunca i korišćenje proizvoda sa zaštitnim faktorom prilikom izlaska. Koža lica je jedno od područja koja su najviše izložena sunčevim zracima, pa preporučujemo korišćenje Neutrogena® Cellular Boost De-ageing dnevna krema za negu SPF 20, koja, pored dubinskog hidriranja i smanjenja vidljivih znakova starenja, pomaže da zaštitite kožu od UVB i UVA zraka.

sunce_i_starenje_koze.jpg

sunce i starenje koze

Ishrana: Hranljive materije koje unosite igraju važnu ulogu u zdravlju Vaše kože. Zdrava, raznovrsna i izbalansirana ishrana koži daje mlađi i zdraviji izgled, i pomaže u sprečavanju vidljivih znakova starenja.

 • Izbegavajte hranu koja izaziva oksidativni stres: Oksidativni stres nije bolest, već faktor koji može dovesti do nastanka bolesti. Slobodni radikali koji nastaju tokom pretvaranja hranljivih materija u energiju mogu da oštete ćelije. Antioksidansi štite ćelije od slobodnih radikala. Ako je nivo slobodnih radikala veći od nivoa antioksidanasa, javlja se oksidativni stres, što dovodi do prevremenog starenja ćelija i tkiva. Konzumiranje antioksidativnih namirnica igra važnu ulogu. Preporučuje se konzumiranje raznobojnog voća i povrća sa visokim nivoom vitamina C i karotenoida.
 • Izbegavajte proizvode od belog brašna: Zamenite proizvode od belog brašna, kao što su hleb i testenine, proizvodima od celog zrna.
 • Izbegavajte instant hranu bogatu šećerima: Ona uključuje mnoga pića i pripremljenu hranu koja se konzumira na svakodnevnom nivou.
 • Izbegavajte prerađenu hranu: Pošto prerađena hrana sadrži šećer, so i aditive, opredelite se za namirnice koje su što manje prerađene.
 • Neka Vaši obroci budu raznovrsni: Redovno jedite hranu bogatu nezasićenim masnim kiselinama, kao što su riba (losos, skuša i druge), lešnici, avokado i tako dalje, da bi Vaša koža bila čvrsta i gipka.

Spavanje: Dobar odmor je veoma važan za obnavljanje i regeneraciju kože tokom noći. Zdrav obrazac spavanja je važan korak u zaštiti mladosti i lepote Vaše kože.

 • Ćelije kože se brže regenerišu noću. Ovaj proces je najintenzivniji oko 01:00h posle ponoći.
 • Između 23:00h i 04:00h, mikrocirkulacija u koži se povećava, što poboljšava ishranu ćelija kože i povećava nivo kiseonika, čineći kožu sjajnijom posle buđenja.
 • Hormon rasta se više luči tokom spavanja i povećava proizvodnju kolagena i elastina. Povećana proizvodnja kolagena i elastina omogućava koži da povrati svoju elastičnost i fleksibilnost.

Stres: Stres utiče i na telo i na kožu. Može da izazove nastanak akni, bora i mimičkih bora, gubitak vlažnosti, nastanak upala ili oslabljene kože. Neke od preporuka za smanjenje efekta stresa na kožu su:

 • Redovno vežbanje: 30 minuta svakodnevnog vežbanja, 5 dana u nedelji, dovoljno je da značajno smanjite nivo stresa. Osim što oslobađa endorfin, telo tokom vežbanja takođe eliminiše toksine putem znoja i stimuliše mikrocirkulaciju kože.
 • Hidriranje kože: Koža pod stresom treba da ostane hidrirana da bi povratila svoju gipkost. Zato se preporučuje redovna hidratacija kože.
 • Preduzmite korake za sprečavanje nastanka nesavršenosti kože: Okrenite se proizvodima koji sadrže antioksidante (kao što su vitamin E ili C) kako biste sprečili i korigovali mimičke i druge bore na koži. Možete odabrati proizvode koji sadrže retinol za stimulaciju sinteze kolagena i proizvode koji sadrže hijaluronsku kiselinu kako biste koži obezbedili vlažnost i eliminisali neujednačen ten, poput proizvoda Neutrogena® Cellular Boost intenzivna koncentrovana krema protiv bora.
 

stresa_i_starenja_koze.jpg

stresa i starenja koze

Rutina nege za sprečavanje preranog starenja kože

 1. Svakodnevna rutina lepote značajno utiče na znake starenja na koži. Neki znaci starenja se mogu kontrolisati ako sledite ove korake:
 2. Noću uklonite šminku proizvodom za skidanje šminke
 3. Nanesite Neutrogena® Cellular Boost regenerišuću noćnu kremu protiv starenja da biste kožu dubinski nahranili tokom spavanja
 4. Očistite lice svakog jutra.
 5. Hidrirajte kožu hidratantnom kremom koja sadrži faktor zaštite od sunca.

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Neutrogena cara

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?