Skip to main content

Zaštita suvih ruku

Zaštita suvih ruku

Koža ruku je u stalnom kontaktu sa spoljašnjim (dejstva spoljašnjih uslova, vremenskih uslova, hemijskih supstanci, sunčevog zračenja…) kao i sa unutrašnjim faktorima, kakav je i sam proces starenja. Sve ovo može može da izazove promenu prirodnog stanja kože, kakva je pojava suvih ruku.

Simptomi suvih i ispucalih ruku

Suve ruke su obično blede, hrapave na dodir, perutaju se, a ponekad i ispucaju.

Osim toga, često dolazi do razvoja svraba, crvenila, a kod izuzetno suvih ruku mogu se javiti čak i duboke pukotine koje može pratiti krvarenje.

Kako hidrirati suvu kožu ruku

Da biste u potpunosti zaštitili kožu ruku, potrebno je slediti tri osnovna koraka:

1.       Higijena: Veoma je važno prati ruke mlakom vodom i blagim sapunom koji nije agresivan za kožu.

2.      Hidratacija, nega i obnavljanje: Adekvatna hidratacija kože pomaže očuvanju elastičnosti, mekoće i mladolikog izgleda kože, kao i njenog tonusa. Trebalo bi da odaberete hidratantnu kremu koja će ne samo hidrati, već i negovati i štititi suve ili oštećene ruke.

1.      Možete izabrati neku od krema iz kolekcije Norveška formula®. Glicerin upotrebljen u kolekciji Fórmula Noruega prodire duboko u kožu, smanjuje njenu dehidriranost ne utičući na međućelijske lipide, a, sem toga, podstiče i sposobnost samoobnavljanja kože.

2.      Druga opcija je upotreba neke druge kreme s hijaluronskom kiselinom, kao što je Neutrogena® Hydro Boost gel krema za ruke. Hijaluronska kiselina je aktivna supstanca koja u vodi može vezati i do 1000 puta veću težinu od svoje, zbog čega pomaže u očuvanju integriteta kožne barijere, pružajući dugotrajnu hidrataciju.

3.      Uravnotežena ishrana: Hidratacija i pravilna ishrana su ključne navike koje utiču na kožu:

1.      Hidratacija: U toku dana je potrebno redovno piti vodu kako bi se izbegla dehidratacija i očuvala hidriranost kože. Osim toga, specifične situacije, poput stresnih događaja, izlaganja suncu, visokih temperatura ili vežbanja mogu povećati potrebu za potrošnjom vode.

2.      Ishrana: Preporučuje se jesti zdravu hranu, bogatu vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama, prisutnim u plavoj ribi ili orašastim plodovima.

Ne zaboravite! Kožu hidrirajte sa spoljnje strane ruke, jer je koža tu mnogo tanja nego na dlanu, i može se mnogo brže osušiti. 

Ostali saveti za sprečavanje pojave suvih ruku

·       Koristite ovlaživače vazduha u prostoru u kome boravite, jer ćete tako zadržati sredinu sa konstantnom hidratacijom. 

·       Izbegavajte upotrebu aparata sa previše toplim vazduhom za sušenje ruku. Umesto toga, upotrebite papir ili peškir kako bi osušili ruke posle pranja.

·       Izbegavajte upotrebu duvana, jer je veza između duvana i njegovih negativnih dejstava na kožu naučno dokazana.

·       Zaštitite ruke od hladnoće ili vetra. Stavite vunene rukavice svaki put kad izlazite iz kuće, Vaše ruke će Vam biti zahvalne!

Američki koledž za dermatologiju preporučuje pranje ruku mlakom vodom, jer vruća voda može previše da isuši kožu.

 

znači:

1. Sociedad Chilena de Dermatología y Venereología. Marcela Le-Bert Z, Bernardita Prado A. Konsultovan u 10/08/2021

2. American Osteopathic College of Dermatology. Dry skin and eczema.Konsultovan u 10/08/2021

ten uscat

Suva koža lica: uzroci i tretiranje

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.