Skip to main content

Za zdravu kožu od glave do pete

suva koza

Razumevanje uzroka suve kože

Šta našu kožu čini mekom i glatkom? Zdrava koža proizvodi prirodne humektante i ima barijeru za zadržavanje vlage, zaštitni sloj sastavljen od miliona ćelija povezanih lipidima koji potpomaže zadržavanju vlage i održavanju hidriranosti kože. Kada se ta barijera ošteti usled uticaja hladnog i suvog vazduha, izloženosti suncu, čestog pranja ruku i drugih faktora, koža ne uspeva da zadrži prirodnu vlagu, pa postaje suva, gruba i osećamo svrab.

Da li ste spremni da suvoj i iritiranoj koži date zdraviji izgled i glatkoću? Nastavite da čitate da biste otkrili faktore koji izazivaju suvoću kože i naučili kako da obnovite prirodnu vlažnost svoje kože.

razumevanje_uzroka_suve_koze.jpg

razumevanje uzroka suve koze

Koji su uzroci suve kože?

Različiti su faktori koji mogu dovesti do gubitka prirodne vlažnosti kože:

 • Često se tuširate ili kupate vodom koja je prevruća. Suprotno popularnom verovanju, često pranje kože ne pomaže njenoj hidrataciji. Vremenom, epidermis može da izgubi vlagu. U stvari, viša temperatura vode eliminiše više zaštitnih lipida i iritirajućim supstancama iz gela za tuširanje ili sapuna još više olakšava prodiranje u ćelije kože.
 • Za umivanje i kupanje koristite agresivne sapune. Deterdžent koji se nalazi u agresivnim sapunima ili gelovima može uklanjati prirodna ulja epidermisa i izazvati iritaciju suve kože.
 • Koristite sredstva za dezinfekciju ruku. Pored toga što ubija mikrobe, alkohol u sredstvima za dezinfekciju ruku može u velikoj meri isušiti Vašu kožu. Ako ga koristite redovno, može učiniti da Vaše ruke budu grube, suve i ispucale.
 • Klima. Tokom zimskih meseci, hladan i suv vazduh iz spoljašnje sredine, kao i zagrejan i isušen vazduh u zatvorenim prostorijama mogu uticati na prirodnu vlažnost Vaše kože.
 • Oštećenja izazvana dejstvom sunca. Izlaganje sunčevim UV zracima bez upotrebe bilo kakve zaštite može oštetiti prirodnu barijeru kože i dodatno smanjiti njenu sposobnost da zadrži vlagu.
 • Starenje. Koža može postati suvlja jer se stvaranje prirodnih ulja vremenom smanjuje.

starenje_koze.jpg

starenje koze

Olakšanje za suvu kožu

Da biste regenerisali suvu kožu, morate izbegavati spoljne faktore koji dovode do isušivanja i povratiti sposobnost kože da stvara barijeru koja zadržava vlagu. Primenite ove savete u praksi kako biste tretirali suvu i grubu kožu i rešili se svraba:

 • Kraće se tuširajte ili kupajte i koristite toplu vodu umesto vruće.
 • Da biste smanjili mogućnost gubitka prirodne vlažnosti svoje kože, koristite blagi sapun ili gel koji nežno čisti.
 • Nakon tuširanja, nežno se osušite utapkavanjem i dok je koža još uvek blago vlažna, nanesite hranljivu, umirujuću hidratantnu kremu kojom ćete „vezati" tu vlagu. Izaberite proizvode koji sadrže hranljive sastojke, poput glicerina, koji privlače i zadržavaju vlagu.
 • Koristite intenzivnu hidratantnu kremu, poput kreme za ruke, na područjima gde je koža veoma suva, poput laktova, kolena, pa čak i usana. Nanesite je pred spavanje kako bi se suva koža oporavila preko noći.
 • Izbegavajte pregrevanje kuće ili stana tokom zimskih meseci.
 • Koristite kremu za sunčanje sa višim faktorom zaštite kada ste napolju.
 • Ako želite da omekšate svoja stopala, nanesite na njih hranljivu kremu specijalno kreiranu za negu kože stopala i navucite pamučne čarape.
Da biste regenerisali suvu kožu, morate je zaštititi od spoljašnjih faktora koji izazivaju isušivanje i obnoviti sposobnost kožne barijere da zadrži vlagu.

Zaštita suvih ruku

ten uscat

Suva koža lica: uzroci i tretiranje