Skip to main content

Sve što treba da znate o salicilnoj kiselini

salicilnoj kiselini

Kada dođe trenutak da izaberete najbolji sastojak za borbu protiv akni, jedna opcija se izdvaja od ostalih: salicilna kiselina.

Ovi osnovni sastojci za negu, dokazane efikasnosti u nezi kože, bore se protiv bakterija koje izazivaju akne. U stvari, verovatno ćete salicilnu kiselinu pronaći u različitim proizvodima iz istog asortimana, posebno u sredstvima za čišćenje lica, tretmanima za suzbijanje akni i pilinzima. Međutim, to ne znači da je ovaj sastojak isti u svim proizvodima.

Šta je salicilna kiselina?

Salicilna kiselina se koristi oko 2000 godina(1) u borbi protiv bubuljica i akni na licu. U pitanju je beta hidroksilna kiselina koja deluje tako što prodire duboko u kožu kako bi rastvorila ono što zapušava pore, bilo da se radi o višku masti i mrtvih ćelija ili iritantima iz okoline kao što su nečistoće i čestice nastale usled zagađenja vazduha, i sprečila nastanak akni.

Koji je rezultat? Upale na koži su blaže i ređe jer salicilna kiselina eliminiše bakterije koje izazivaju akne i deluje kao prirodni piling. Takođe, ima i antiinflamatorno dejstvo, zbog čega je manje verovatno da će doprineti crvenilu kože. Koncentracija salicilne kiseline u proizvodima za lice u slobodnoj prodaji je ograničena na 2%, odnosno na 3% u slučaju higijenskih proizvoda kao što su sredstva za čišćenje ili šamponi.

Kako da koristite salicilnu kiselinu u svojoj rutini za negu kože?

Ako imate mitesere i bele bubujice, salicilna kiselina bi trebalo da bude dovoljna za čišćenje pora.

Za osetljivu kožu, počnite sa salicilnom kiselinom, jer je manje verovatno da će izazvati iritaciju. Ako Vam je koža suva, možete nastaviti da koristite svoje proizvode. Štaviše, salicilnu kiselinu možete koristiti uz sredstvo za čišćenje lica kako se sastojci ne bi predugo zadržali na Vašoj koži i izazvali suvoću. Takođe, obavezno nanesite hidratantnu kremu zajedno sa svojim preparatima za akne kako biste pomogli održavanju barijerne funkcije kože i umanjili rizik od iritacije.

Znači:

1. US National Library of Medicine National Institutes of Health.  Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015; 8: 455–461. Tasleem Arif

Neutrogena cara

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu