Skip to main content

Otkrijte kako da na jednostavan način uklonite bubuljice

Otkrijte kako da na jednostavan način uklonite bubuljice

Zašto i kako nastaju bubuljice?

Bubuljice se najčešće javljaju u pubertetu, ali je moguće imati ih i sa 20, 30 ili 40 godina. Nezavisno od uzrasta, njihovi uzroci su uvek isti: prevashodno nastaju usled pojačanog lučenja sebuma (ili hiperseboreje).

Sebum je masna supstanca koju koža prirodno proizvodi da bi se zaštitila od hladnoće ili od sunčeve svetlosti. Kada se luči u prevelikim količinama, meša se sa mrtvim ćelijama koje se talože unutar pora i tako ih začepljuje.

U tom slučaju, sebum pogoduje razvoju bakterije koja  je prirodno prisutna u folikuli i izaziva iritacije, crvenilo, upale ili bubuljice. Takođe, treba imati u vidu da određeni faktori mogu ubrzati nastanak bubuljica i akni: stres, pušenje, zagađenost okoline, uzimanje lekova ili hormonski ciklus….

Tipovi bubuljica

Postoje različiti tipovi bubuljica, a ovde su razvrstani prema stepenu razvijenosti.

Miteseri

Miteseri ili otvoreni komedoni nastaju zato što se pore začepljuju nagomilavanjem mrtvih ćelija i bakterija. Postaju crni jer sebum u dodiru sa vazduhom oksidira i poprima crnu boju. Ovo je prva faza nastajanja akni. 

Crvene bubuljice

Crvene bubuljice ili papule nastaju usled infekcije mitesera. Kada dođe do upale, oni postaju crveni i narastu. Tada se na koži stvaraju bubuljice koje su često bolne (nazivaju se nodule ili ciste).

Bele bubuljice

Bele bubuljice ili pustule se javljaju prilikom upale crvenih bubuljica. Da bi se borila protiv mikroba, bela krvna zrnca proizvode gnoj koji postaje vidljiv na površini.

Da li znate kako da se rešite bubuljica? Za svaku vrstu bubuljica postoji rešenje.

Pre nego što Vam objasnimo kako da se na jednostavan način rešite bubuljica, važno je da znate da je, nezavisno od tipa bubuljica, potrebno usvojiti dobre navike koje podrazumevaju svakodnevno čišćenje lica, i ujutru i uveče, sa proizvodima prilagođenim svakom pojedinačnom tipu kože.

Ovim procesom se eliminiše višak sebuma, mrtvih ćelija i nečistoća koje se nagomilavaju tokom dana. Ovo predstavlja sjajan način prevencije problema, pa kasnije ne morate tragati za načinima za uklanjanje bubuljica.

Uklanjanje mitesera

Da biste izbegli pojavu mitesera, preporučuje se da, pored svakodnevnog čišćenja, jednom do dva puta nedeljno upotrebljavate proizvode za eksfolijaciju.  Njima se vrši dubinsko čišćenje pora, pri čemu se razlaže višak sebuma, što za rezultat ima zdravu i glatku kožu. Na kraju postupka čišćenja kože može se upotrebiti losion, jer on zatvara pore i dodatno čisti kožu.

Uklanjanje crvenih bubuljica

Da biste uklonili crvene bubuljice, potrebno je izabrati proizvode za tretman crvenih bubuljica, koji povoljno utiču na njihovo smanjenje i sprečavaju stvaranje novih bubuljica. Ovo kožu čini pre svega glatkom i čistom. Za bolne crvene bubuljice postoje umirujući gelovi namenjeni smirivanju bubuljica, dok istovremeno pružaju osećaj svežine.

Uklanjanje belih bubuljica                                      

Ono što nikada ne biste smeli da radite prilikom uklanjanja belih bubuljica je da ih cedite. Ovo može dovesti do pogoršanja i povećati rizik od nastanka ožiljaka na licu (ili telu). Kao i crvene, i bele bubuljice zahtevaju svakodnevno tretiranje sredstvima za pranje i ciljanu umirujuću negu.

Osnovni priručnik za upotrebu glikolne kiseline na koži

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu