Skip to main content

Sve što treba da znate o borama na čelu

Sve što treba da znate o borama na čelu

Jedan od najočiglednijih znakova starenja kože je pojava opuštanja kože lica i bora, poput bora na čelu, nastalih promenom u dermisu (srednjem sloju kože), koji postaje tanji, osetljiviji i gubi zaštitni sloj potkožne masti.

Starenje kože je kompleksna pojava koja nastaje dejstvom unutrašnjih i spoljašnjih faktora:

·       Unutrašnji faktori obuhvataju ulogu  individualnog nasleđa) i rezultat su proticanja vremena. Naravno, ovaj proces je praktično neizbežan i ne možemo ga kontrolisati.

·       Spoljašnji faktori mogu obuhvatati pušenje, lošu ishranu i izlaganje suncu. Ovaj proces nije neizbežan i predstavlja preuranjeno starenje kože. Zapravo, smatra se da od svih uzročnika starenja kože lica, 80% čini izlaganje suncu.

Preuranjene bore na čelu

Bore na čelu obično nastaju produbljivanjem mimičkih bora, odnosno, to su tragovi koji nastaju cikličnim pokretima naše kože. Bore na čelu nastaju jer naborani delovi lica gube kolagen i elastičnost.

Iako je normalno da se ovakve bore javljaju sa godinama, imaju ih i mladi ljudi jer su one u velikoj meri povezane s mimikom lica.

Kako ublažiti bore na čelu

Da bismo što više smanjili bore, potrebno je da delujemo na svaki pojedinačni faktor koji utiče na starenje kože. Na ovaj način ih možemo ublažiti i/ili sprečiti njihov nastanak.

Zbog brojnih unutrašnjih faktora koji utiču na proces nastanka bora (imunološki faktori, genetika, emocionalno i opšte zdravlje), najbitnije je usredsrediti se na sprečavanje nastanka bora pomoću zdravog načina života i zdravih navika.

Hidratacija

Jedna od osnovnih preporuka u sprečavanju preuranjenog starenja kože je održavanje kože tako da bude hidrirana. Upotrebom proizvoda koji koži pružaju celodnevnu hidrataciju i obnavljanje ćelija kože, učinićete svoju kožu zdravijom i izbeći nastanak znakova dehidratacije.

Upotreba krema za zaštitu od sunca

Zaštita od UV zraka smanjuje nastanak slobodnih radikala, kao i fotostarenje: stvaranje bora i promena u pigmentaciji kože. Potrebno je fizički se zaštititi od sunca, na primer, ne izlagati se suncu u najtoplijem delu dana, nositi adekvatnu odeću, šešir, suncobran, naočare za sunce, kao i nanositi kreme sa zaštitnim faktorom.

Da li ste čuli za kremu Neutrogena® Cellular Boost De-ageing dnevna krema za negu SPF 20? Osim što poboljšava tonus i elastičnost kože i umanjuje vidljive znake starenja, pomoći će Vam da kožu zaštitite od sunca.

Antioksidansi

Antioksidansi se na više načina bore protiv ćelijske oksidacije i oštećenja nastalih dejstvom slobodnih radikala. Ako je nivo slobodnih radikala veći od nivoa antioksidanasa, dolazi do pojave oksidativnog stresa, što rezultira preuranjenim starenjem ćelija i tkiva. Konzumiranje hrane bogate antioksidansima je veoma važno. Preporučujemo Vam da konzumirate voće i povrće sa velikim količinama vitamina C i karotenoida.

Kreme sa retinolom

Retinoidi pospešuju stvaranje kolagena. Imaju pozitivno dejstvo ne samo na spoljašnje, već i na unutrašnje faktore. Ublažavaju znakove starenja, poput bora, i gubitka elastičnosti kože, i poboljšavaju pigmentaciju.

Gimnastika za lice (joga za lice)

I za kraj, preporučujemo Vam da svakodnevno radite neke od vežbi za lice, jer tako možete stimulisati kožu da bolje upija aktivne sastojke Vaših krema!

Vrhove prstiju stavite na obrve i pritisnite ka unutra i nadole, bez istezanja kože. Podignite i spustite obrve dok ih držite na ovaj način. Ovo će Vam omogućiti da ublažite oštećenja koja nastaju kada se mrštite, kao i bore na čelu.

ten uscat

Suva koža lica: uzroci i tretiranje

Zaštita suvih ruku

Beauty & Skincare Tips

Saveti za lepotu i negu kože

Unapredi svoje rutine za  lepotu i negu zahvaljujući savetima stručnjaka.