Skip to main content

Hajde da ozbiljno pričamo o tome šta je retinol

sta je retinol

Mi u Neutrogeni® nismo protiv starenja, već protiv bora.™ Retinol smanjuje mimičke i ostale bore obnavljanjem kože da bi se dobio blistav i podmlađen izgled. Slede odgovori na sva Vaša pitanja o retinolu koji preporučuju dermatolozi.

Šta je retinol?

U osnovi, retinol je efikasan sastojak koji potiče iz vitamina A. Formule koje ga sadrže pomažu nam u borbi protiv znakova starenja kože.

Kako retinol deluje?

Retinol može postati Vaše tajno oružje za stimulaciju prirodnog procesa obnavljanja kože jer pomaže u eliminisanju mrtvih i otkrivanju novih ćelija. Kako starimo, koža se sporije obnavlja, ali ovaj, za negu kože suštinski, proizvod stimuliše proces obnavljanja epidermisa i jača njegovu osnovu, čime se poboljšava tekstura kože, posvetljuju staračke pege i smanjuju mimičke i ostale bore.

Retinol se nalazi u različitim proizvodima koje upotrebljavate u svojoj rutini za negu lica, poput noćne kreme, ulja, seruma ili druge kozmetike. Ovde možete saznati koji proizvodi imaju retinol u svom sastavu.

sastojak_retinol.jpg

sastojak retinol

Najbolje vreme za početak rutine za negu protiv bora

Iako je starenje prirodan proces koji je sastavni deo života, Vaša koža može biti i ostati zdrava duže vreme ukoliko u svoju rutinu za negu kože uvedete efikasne proizvode protiv starenja i to učinite u pravom trenutku, jer oni mogu postati neophodni ranije nego što mislite! Preporučujemo Vam da radije sprečite dalju štetu nego da je popravljate.

Kako starite, proizvodnja prirodnog kolagena u Vašem telu se usporava. Iako to možda nećete odmah primetiti, ovaj proces može početi već u drugoj polovini dvadesetih i vremenom će dovesti do toga da Vaša koža postane tanja, izgubi elastičnost i bude sklonija borama. Suprotstavite se ovim znacima starenja uvođenjem retinola u svoju rutinu za negu kože pre nego što napunite 30 godina.

Dobrom rutinom protiv starenja postavićete osnovu kojom ćete sačuvati zdravlje svoje kože pre nego što dođe do njenog oštećenja.

Kako koristiti retinol u svakodnevnoj rutini za negu kože?

Saznajte kada da snagu kozmetike protiv starenja učinite delom svoje svakodnevne rutine za negu kože.

 • Zaštita od sunca

Da li znate koji je prvi korak u održavanju zdravlja i blistavosti Vaše kože tokom dužeg vremena? U pitanju je zaštita od sunca. Oštećenja izazvana dejstvom sunca rastvaraju prirodni kolagen, promovišu hiperpigmentaciju i uzrokuju nastanak mimičkih i drugih bora. Pravo vreme da se počne sa korišćenjem kreme za sunčanje širokog spektra je upravo sada, bez obzira na to koliko godina imate. Vremenom, koža će Vam biti zahvalna.

 • Retinol

Retinol je jedan od sastojaka koje dermatolozi najčešće preporučuju protiv starenja. Stimuliše proces obnavljanja površine kože, čime se posvetljuju staračke pege, poboljšava tekstura kože i sprečava pojava mimičkih i ostalih bora.

Uvedite proizvod sa retinolom u svoju rutinu za negu kože pre nego što napunite 30 godina. Naša koncentrovana formula sa retinolom ide dalje od mimičkih bora, umanjujući i duboke bore. Osim toga, sadrži i hijaluronsku kiselinu koja pomaže u obnavljanju barijere kože.

 • AHA kiseline

Kako se regeneracija ćelija usporava, mrtve ćelije se mogu akumulirati na površini kože, dajući joj beživotan, grub i neujednačen izgled. Alfa hidroksilne kiseline (AHA) rastvaraju veze koje zadržavaju mrtve epitele ćelija na koži lica. Uz pomoć AHA kiselina, mrtve ćelije se lakše odbacuju. Tamo gde su one bile, pojaviće se obnovljena koža. U zavisnosti od proizvoda i koncentracije, AHA kiseline možete koristiti svakodnevno ili jedan do dva puta nedeljno.

Uključite AHA kiseline u svoju rutinu za negu protiv starenja kože već tokom dvadesetih godina života. Počnite najpre od glikolne kiseline. Zahvaljujući svojim malim molekulima, ova kiselina prodire duboko u površinske delove kože kako bi se borila protiv nesavršenosti i znakova preranog starenja kože. Ako ste u četrdesetim ili pedesetim, Vaša koža će verovatno biti suvlja i osetljivija. U tom slučaju, isprobajte formulu sa nižom koncentracijom ili uzmite bademovu kiselinu sa većim molekulima koji imaju nežniji efekat na kožu sklonu iritaciji.

 • Antioksidansi

Vaša koža je stalno izložena agresivnim spoljašnjim faktorima, kao što su zagađenja u prirodi i oštećenja nastala izlaganjem sunčevim zracima, koji ubrzavaju proces starenja. Birajte proizvode koji sadrže antioksidante koji se bore protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Vitamin C (1) je dobra opcija koja takođe doprinosi ujednačavanju tona kože.

 • Humektansi

Humektansi su nešto što bi svi trebalo da koristimo. Ako imate masnu kožu, potražite laganu formulu poput hijaluronske kiseline. Ako imate suvu kožu, koristite hidratantnu kremu koja sadrži hidrirajuće sastojke poput keramida ili ši putera. Ovi proizvodi neguju i hidriraju kožu, čineći je mekom, glatkom i zdravom.

kako_koristiti_retinol.jpg

kako koristiti retinol

Pravila za upotrebu retinola

Saznajte šta smete, a šta ne smete da radite sa retinolom i kako da ga koristite uz druge sastojke:

 • Najpre nanesite proizvode koji sadrže retinol.
 • Za intenzivniju hidrataciju, koristite hijaluronsku kiselinu i retinol zajedno.
 • Da biste umanjili mogućnost nastanka iritacije, retinol postepeno uvodite u svoju rutinu za negu kože.
 • Zaštitite svoju kožu zaštitnom kremom sa SPF 20+ faktorom tokom dana.

Često postavljana pitanja o retinolu

 • Da li upotreba retinola tokom dana povećava rizik od nastanka opekotina od sunca?

Studije su pokazale da kreme sa retinolom ne povećavaju rizik od nastanka opekotina od sunca. Retinol može povećati osetljivost na sunce, tako da i sa retinolom i bez njega ne treba zaboraviti svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje.

 • Da li retinol može da iritira moju kožu?

Kada po prvi put počnete da koristite retinol, možete iskusiti blagu iritaciju kože. To je normalno. Treba početi sa upotrebom male količine proizvoda svaki drugi dan, oko dve nedelje. Zatim postepeno povećavajte dozu retinola. Kada se Vaša koža prilagodi ovom efikasnom sastojku, trebalo bi da učestalost upotrebe prilagodite osetljivosti svog tipa kože. Ako nelagodan osećaj potraje, prestanite da koristite retinol.

 • Da li mogu da koristim retinol ako nemam bore?

Da, retinol možete koristiti za borbu protiv znakova starenja kože pre nego što oni postanu primetni.

 • Kada treba da počnem sa korišćenjem retinola?

Rana upotreba proizvoda sa retinolom pomaže u borbi protiv mimičkih i ostalih bora pre nego što one postanu primetne, tako da Vaša koža zadržava mlađi i zdraviji izgled. Dobro je postepeno uvoditi retinol u svoju rutinu za negu kože. Postepeno povećavajte nivo tolerancije tako što ćete proizvode sa retinolom početi da koristite svaki drugi dan.

Odgovaramo na sva Vaša pitanja o retinolu za kožu

Neutrogena cara

Šta je hijaluronska kiselina i kakve su njene prednosti za kožu?